Tamás

Babicz Tamás vagyok, gyógytornász.

Távolról érkeztem az egészségügybe, ám úgy érzem, amióta segítő szakmában dolgozom, azóta a helyemen vagyok.

A gyógytornász létet több oldalról volt lehetőségem megélni. Főiskolai diplomámat 2010-ben szereztem.
Nem sokkal ezután a mórahalmi Guruló-műhelyben mozgásterapeutaként a legkülönfélébb gyógyászati segédeszközökről szereztem tapasztalatot. Ekkor tanultam meg, milyen egy igazi csapatmunkán alapuló szolgáltatásnyújtás. Itt nem csupán a marketing szöveg része volt, hogy első az ügyfél, hanem mindenki számára alapvető beállítottság is. Ezt azóta is megőriztem, és egyik legfontosabb elvemként viszem tovább.

Később az Alma Materemben gyógytornász hallgatók gyakorlati oktatója voltam. A szigorúságnál sokkal fontosabb volt számomra a megértés és megértetés, illetve a kölcsönös tanulás előtérbe helyezése.

Ezt követően négy évig a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ gyógytornásza voltam. Itteni munkám során rengeteg lehetőséget kaptam a pácienseimtől, hogy a gyakorlat központú szakmámat valóban a gyakorlatban sajátíthassam el. Négy különböző osztályon több száz emberrel, kollégákkal és betegekkel dolgoztam együtt. Ekkor váltam igazán gyógytornásszá, és megtanultam, hogy minden ember és minden eset egyedi. Az állami egészségügy általános állapota, a körülmények, amiket biztosítani tud, a „tömegtermelés” azonban arra inspirált, hogy mindezt máshogyan is lehet, másképpen kell csinálni. Ekkor indítottam el egyéni vállalkozásomat, amelyben jelenleg is praktizálok. Abban, hogy ez létrejöhetett sok-sok ember segítő támogatása van: közeli hozzátartozók, barátok, egykori munkatársak, korábbi páciensek adták hozzá a maguk részét. Úgy hiszem, ekkor térült meg az, ahogyan addig bántam az emberekkel, ahogyan működtettem a kapcsolataimat. Mivel életem egyik legfontosabb lépése volt ez, és valóban rengeteg segítséggel valósult meg, úgy érzem, jó úton jártam. Magánpraxisomban sem kívánom elhagyni ezt az utat.

Szabadidőmben szívesen önkénteskedem.
Ilyen keretek között tartottam gyógytorna foglalkozásokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egészségügyi Centrumában. Itt olyan hajléktalan emberek töltenek el néhány napot, hetet, akik kórházból kikerülve további egészségügyi ellátásra szorulnak. Ebbe az ellátásba segítettem be hónapokon keresztül a magam tudásával.
A Máltai Játszótér és Játszóház kötelékében több alkalommal is részt vettem „kulcsos” gyerekek ingyenes nyári Sporttáborának megszervezésében. Itt sok tapasztalatot szereztem a 7-14 éves korosztály életkori és mozgási sajátosságaival kapcsolatban.
Ennek mintegy ellenpólusaként később a Talentum Önkéntes Alapítvány által időskluboknak szervezett mozgásfejlesztési projektjéhez adtam szakmai véleményemet, és magam is tartottam az idősek számára tornafoglalkozásokat.