A lézeres kezelés önálló terápiás módszerként is megállja a helyét, emellett azonban a gyógytorna foglalkozások kiegészítője is lehet. Elsősorban akut és krónikus gyulladások kezelésére, csökkentésére használjuk.

A lézer koncentrált fény, lágy lézer kezeléskor tehát fényterápiát alkalmazunk. A fénybesugárzás kémiai folyamatokat indít el mindazokban a sejtekben, szövetekben, amelyeket érint. Rendkívül magas koncentráltsága miatt a lézersugár a testben legmélyebben fekvő sejtekig, szövetekig is képes eljutni, azokban kémiai folyamatokat indít el vagy a már működő folyamatokat intenzívebbé teszi. Testünkben a gyulladással járó folyamatok során ugyanis kémiai reakciók indulnak meg az érintett sejtekben, szövetekben. A szervezet maga is dolgozik a gyulladásos folyamat megszűntetésén, amit a lézeres kezeléssel időről-időre megerősítünk, támogatunk. A gyógyszeres kezeléssel szemben ennek nincsenek esetleges mellékhatásai, nem károsítja a tápcsatornát és a májat. Csak azon a helyen fejti ki hatását, ahova célzottan irányítjuk.

Lágy lézer

A lágy lézer terápia kis energiájú infravörös lézersugárral történik. A sejteket körülvevő sejthártya működését szabályozza, a rajtuk keresztül végbemenő ion, tápanyag és energia forgalmat jelentősen javítja, így a kezelt szövetek regenerációs képességét fokozza. A lágy lézerek a sejteket nem károsítják, ehelyett segítik a beteg sejtek eredeti funkciójának visszaállítását. Javítják a sejtek oxigénellátását az erek újraképződésének serkentésével, elősegítik az ellenanyag termelést, javítják a vérkeringést. Csökkentik a gyulladásokat, az ödémákat. A készülék beindítja a nem, vagy csak nehezen gyógyuló sebek gyógyulását, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású. A megnövekedett antitesttermelés javítja a szervezet általános védekezőképességét. Az ödéma csökkentés révén csillapítja az izom-, és ínfeszülést.

Lágy lézer 2

Egy kezeléssorozatban legfeljebb 10 alkalommal végzünk lézer besugárzást, amely után másfél-két hónapos szünetet tartunk. A kezelések hatása ugyanis az idő előrehaladtával összeadódik, így a legintenzívebben általában a terápia befejezését követő 2-3 hétben jelentkezik.
A kelleténél nagyobb dózis átmenetileg fokozhatja a meglévő fájdalmat, ez azonban normális kezelési reakciónak számít, és kb. 24-48 órán belül lecseng. A terápia ilyenkor is folytatható, csökkentett dózissal. A lézeres kezelésnek nincs mellékhatása.

A lézeres kezeléseket a jelenleg országosan elérhetőek közül a legmodernebb nagy teljesítményű pásztázó készülékkel végezzük. Egy kezelés legfeljebb 10 percet vesz igénybe. Az alkalmak gyakoriságát a kezelt probléma jellege alapján határozzuk meg.
Várólista nincs, a terápia általában a megkeresést követő munkanapon megkezdhető.

A lágy lézer alkalmazási területei:
  • ízületi gyulladás,
  • íngyulladás,
  • csonthártya gyulladás,
  • rándulás,
  • ficam,
  • izomszakadás,
  • sarkantyú (sarokfájdalom),
  • derékfájdalom (lumbágó),
  • teniszkönyök, golfkönyök,
  • herpesz.